Zoeken

Wie was Joppensz?

Cornelis Joppenszoon (Leiden, 1561 - aldaar, 1591), naamgever van onze school,
was volgens de 
overlevering een Nederlandse weesjongen die in de Tachtigjarige Oorlog, aan het eind van het beleg van Leiden, op 3 oktober 1574 als eerste ontdekte dat de Spanjaarden vertrokken waren.

Joppenszoon zou in de vroege morgen de stad zijn uitgeglipt om een kijkje te gaan nemen bij de Schans Lammen, ruim een kilometer ten zuiden van de stadswallen. Daar zou hij een kookpot met hutspot (oorspronkelijk een Spaans gerecht van wortelen en pastinaken) gevonden hebben, die door de vluchtende Spanjaarden was achtergelaten, en deze teruggebracht hebben naar de stad. Later die dag arriveerden de watergeuzen met wittebrood en haring. Ter herinnering aan het ontzet van Leiden is het sindsdien traditie in de stad om elk jaar op 3 oktober hutspot op tafel te zetten.

cornelis joppensz

Het beeldje van de weesjongen met de hutspotketel bij het station Leiden Lammenschans, vervaardigd door Oswald Wenckebach en onthuld in 1961, herinnert aan de gebeurtenis. Ook wordt in Leiden jaarlijks de Cornelis Joppenszprijs uitgereikt aan een persoon die de gemeente op speciale wijze van dienst is geweest.